Powered By Blogger

18 Mayıs 2017 Perşembe

005 - ADIĞE / ÇERKES DERNEKLERİ VE FAYDALARI

Tüm dernekler STK kuruluşları olarak, topluma hizmet için varlar. Doğal olarak Adığe Çerkes Dernekleri, daha etkin şekilde hizmet için elimizden gelenin en iyisini yapma gayreti ile, varız.

'Eğitim' kavramı, söz konusu olunca, zorlansak ta  hayat; öğrenme - unutma, yeniden öğrenme veya bilmediğimiz yeni gelişmeleri anlamak açısından sürekli öğrenme sürecidir.
Dernek olduğumuz için, zaten doğal olarak öğrenme - öğretme - yardımlaşma  hizmetinin içindeyiz. 

Bu konuda düşüncelerimi naçizane, paylaşmak istiyorum. İnsan düşününce oluşan fikirleri paylaşmadan edemiyor. Bende zaten, öyle yapmaya çalışıyorum. Derneklerimize - toplumumuza bir faydamız olur mu, umudu ile gayret içindeyim. Olur ya belki, bir kaç dernek çıkar da, bu konuda, bir şeyler yapalım, derlerse bundan bahtiyarlık duyarım. 

Derneklerin, bu eğitim - akademi fikrini benimsemeleri halinde; çalışma esnasında katılımcıların dikkatlerinin dağılmaması için,  öncelikle, bir araya gelebilecekleri  bağımsız bir bölüme ihtiyaç olabilir.  

Söz konusu çalışma bölümü 15 - 20 m2 lik  bir yer,  mümkünse daha büyük olabilir. Bu ortam için uygun araç gereç ne gerekiyorsa, bulundurulsa,  çalışmalar daha verimli olabilir.. En azından 10 -15 kişiye uygun masa ve sandalyeli oturma düzeni. Mümkün ise akıllı tv - bilgisayar geniş ekranlı monitör ve/ya projeksiyon cihazı -  perde olsa çok iyi olur.  

Bu bölüm; Toplantı odası - Eğitim odası -  Etkinlik Planlama  ve Etüd Odası - Dernek Yönetiminin Toplantı Odası vb. bir çok amaç ile de kullanılabilecek bir ortamdır. Ayrıca gelen misafir ve/ya üyelerimizin, oturup sohbet edebileceği çayını yudumlayabileceği - televizyon izleyebileceği bir amaç ile de kullanılabilir. Ortamda kitaplık varsa, oturup kitap ve dergilere , göz atılır. Bu gibi amaçlar için de,  işe yarar hale getirebiliriz. Böylece zamanımızı da etkin değerlendirmiş olabiliriz. 

Dernek yönetimi tarafından 3 - 5 kişiden oluşturulan bir ekip, tercihen emekli öğretmen ve/ya akademisyenlerden, genç gönüllülerden oluşabilir. Bu kişiler konuya yatkın araştırmacı  - yapıcı - uyumlu özelliklere sahip olursa, daha da iyi olacaktır. Ne yapacaklarını - nasıl ve neden yapacaklarını, ve  ne gibi  bir fayda umuyorlar, bunların cevabını da ön görmelerinde fayda var. Çalışmanın ne zamanlar, nasıl yapılacağı kimlerin  katılacağı önceden belirlenir. Ekip kendi programını kendi şartlarına göre düzenlemelidir. İlgili dernek, tüzüğüne bakarak; neler yazılı - neleri yapıyor? - Başka neleri yapabiliriz? Sorusunu sorarak işe başlanabilir. Burada ne tür etkinlikler yapılabilir?  Bu konuda burada,   bir kaç şey ifade etmek isterim

1-) Üyeleri için; periyodik bülten - dergi hazırlanabilir. Bunlar basılı ve/ya online okunabilir. E-posta ile iletilebilir. 

2-) Kitap okuma günleri düzenlenebilir.

3-) Çerkesce konuşma günleri tertip edilebilir.

4-) Dernek üyelerinin ve/ya yeni katılan üyeler için tanıştırma günleri  tertip edilebilir. 

5-) Eğitim etkinlikleri, söz konusu olunca baş vurabilmek için, üyelerimizi, İnsan kaynakları açısından, mesleklerine göre gruplar halinde bilmemizde fayda vardır. 

6-) Köylerimizi, gençlerimize  yeterince tanıtmak için muhtarlarımızdan destek alınabilir. Köylerimizde köy halkı ile tanıştırma - kaynaşma toplantıları düzenlenebilir. 

7-) Toplumun geleceğine nasıl baktığını anlamaya dönük, anket çalışmaları olabilir.      

8-) Çeşitli kurslar düzenlenebilir. İhtiyacı olan öğrencilerimize Matematik, Yabancı Dil  vb. ders takviyesi, gönüllü üye  öğretmenlerimiz tarafından verilebilir. 
9-) Kültürel açıdan, Xabze'nin iyi öğrenilmesi ve/ya güncellenmesi için çalışmalar olabilir. 

10-) Yetkin kişiler tarafından toplumun motivasyonuna dönük ,  konferans - seminer gibi etkinlikler  düzenlenebilir. Bu tür toplantılar, ortam uygunsa dernek bünyesinde, veya geniş salonlarda  düzenlenebilir. 

11-)  Kültürümüzle ilgili gençlerin katılacağı bilgi yarışmaları düzenlenebilir. 

12-) Yapılan etkinlikler, Online televizyon-radyo  ile ve/ya  Facebook - Youtube kanalı ile canlı yayınlanabilir.  Videoları portallara  yüklenebilir.  Herkes evinden de bu kayıtları izleyerek faydalanabilir. Herkesin zaman içinde katkıları ile, sınırsız hizmet sunmak mümkündür. 

Yukarıda zikredilen veya derneğin tüzüğüne uygun olan, yapılabilecek daha bir çok şey...
Var sayalım ki, bunları yapacak olan dernek yönetimince görevlendirilmiş ve yetkili bir ekip / komisyon mevcut durumda. Demek ki, organize olmak ve yetkilendirmek, başarı için gerekli bir başlangıçtır. O halde organize olmayı sevmeliyiz. Daha nitelikli ve bilinçli Adığe toplumunu yaşatmak, hepimizi mutlu edecektir.

İçimizde, kayboluyoruz - yok oluyoruz, endişesi taşıyan bir toplumuz. Yani kısaca yapabileceğiz bir şeyler varsa ki, var, fikir ve el birliği ile bir şeyler yapabiliriz. Bu konularda okuyan, düşünen, araştıran herkese minnettarım. Bu sözlerimin tümünden hedefim, doğal olarak, bizim son kuşak değil, gençlerimiz ve gelecek nesillerimiz için olup,  bir şeyler yapmak gayreti ile düşünülmüştür.  Bu tür etkinliler, ancak derneklerimiz kanalı ile olabilir.  

İsteyen olduğunda bu yaklaşımın  açılımı konusunda, elimden geleni esirgemeyeceğimi bilmenizi isterim. Siz de fikir paylaşmak,  veya sesinizi duymak - tanışmak istedim, diye beni arayabilirsiniz. Ben de sizinle tanışmaktan  mutluluk duyarım. Telefonum Kayseri Birkaf Şubesinden temin edilebilir. Blogumun sağ üst kısmında gmail adresim mevcuttur.

Selam ve sevgilerimle. Allah'a emanet olunuz. 

Sebahattin Tokmak - Kayseri 














Hiç yorum yok: