Powered By Blogger

9 Mayıs 2017 Salı

002 - ADIĞE / ÇERKES / ABHAZ / KAFKAS DERNEKLERİ

Sivil Toplum Kuruluşu olan, Adiğe, Çerkes, Abhaz, Kafkas Dernekleri, tüzüklerine göre, topluma - üyelerine hizmet etmek için varlar. Çok değerli dernek yöneticilerimizin, ellerinden gelenin en iyisini yapma gayreti içinde olduklarını biliyorum. 

Birkaf Kayseri Şubesinin  bir üyesi olarak, dernek tüzüğünü, örnek olsun diye, sizlerle paylaşmak istiyorum. Derneğin tüzük 3. maddesine göre: ÇALIŞMA KONULARI ve BİÇİMLERİ aşağıda olduğu gibi yer almaktadır.


  1. Üyelerini ve toplumu bilgilendirmek için, konferans, seminer, sempozyum, panel, açık oturum ve benzeri her türlü bilimsel, kültür ve sanatsal çalışmalar yapmak ve çalışma ürünleri yayınlamak,
  2. Sergi, gece, çay, piknik, gezi, festival, şenlik ve benzeri sosyal faaliyetler yoluyla  üyeler arasında yakınlaşma, yardımlaşma ve kaynaşmayı sağlamak.
  3. Fuarlar ve yarışmalar düzenlemek.
  4. Fakir ve ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak, öğrencilere burs vermek için kermes ve benzeri yardım kampanyaları düzenlemek.
  5. Dil, bilgisayar, güzel sanatlar, dikiş ve benzeri konularda kurslar düzenlemek.
  6. Amacına ulaşmak için, gerekirse, ticari faaliyette ve uluslararası faaliyette bulunmak.
  7. Sportif faaliyetler düzenlemek, kreş, huzur evi, aş ocağı.
  8. Özel okul, yurt, pansiyon, lokal, okuma salonu, kütüphane gibi mekanlar açmak ve çalıştırmak.
  9. Özel tv, özel radyo açmak ve çalıştırmak, bülten, gazete, dergi ve internet sitesi yayınlamak.
  10. İlk öğretim, orta ve liseler ve yüksek öğretim kademelerindeki öğrenciler için, hazırlık ve  kurslar düzenlemek.
  11. Sosyal ve ekonomik konularda  çeşitli araştırma, anket ve rapor çalışmalarında bulunmak.
  12. Çalışmaları için ihtiyaç duyacağı taşınır ve taşınmaz mallar edinmek ve taşınır ve taşınmaz mallar üzerine her türlü hakları koydurmak, işletmek ve her türlü inşaatı yaptırmak ve onları dernek amaçlarına uygun bir şekilde kullanmak.
Dernekler, tüzüklerinde  bu maddeleri farklı, daha fazla veya daha az yazmış olabilirler. Her dernek kendi tüzüğüne uygun olarak, neleri-nasıl yapıyor veya daha başka neler yapabiliriz gibi, yeni yaklaşımlar denemek istiyorlar mı? Yönetim kurulları toplantılarında isterlerse, kendilerine sorabilirler.  Soru sormadan zaten cevap bulunmaz. Önce uygun soruyu sormalı ki, cevap arkasından gelebilsin.  Üç soru peş peşe sorulabilir Bu tür çalışmalarda, masa başında uygun ekiple, beyin fırtınası ve SWOT Analiz yöntemleri başarı ile uygulanabilir. 
  1. Neler yapabiliriz?
  2. Niçin yapmalıyız?
  3. Nasıl yapmalıyız?
Bu tür fikir egzersizlerine başka makalelerde buluşmak üzere, istemeyerek sürçü lisanım olmuşsa, peşinen özür dilerim.  Allah'a emanet olun. Selam ve saygılarımla 

Sebahattin Tokmak - Kayseri





Hiç yorum yok: